Rørflue hjælp
WindfeldOdense
Offline
Indlæg: 45
Tilmeldt: Dec 2011
Besked: #1
Rørflue hjælp
Hej FV!

I takt med at interessen for fluefiskeri stiger kraftigt, så har jeg ligeledes fået øjnene op for fluebinderi.
Et fluestik samt tilhørende værktøjer er anskaffet og jeg er kommet godt i gang!

Den anden dag faldt jeg over karup å konkurrencen midt i august, og vi er et par gutter der tager afsted.
Jeg har kigget lidt i karup å's fluedatabase, og jeg kan se rørfluer er en populær katergori. Derfor tog jeg i dag ud i go-fishing for at høre hvad de ville bruge i jagten på en stor hø i åen. Ligeledes blev der foreslået rørfluer.
I min begejstring glemte jeg at spørge hvilke materialer jeg skulle bruge, og fandt lige hvad jeg manglede i forvejen. Dog røg der lidt rør med ned i posen.

Nu sidder jeg så her og surfer rørflue videoer på youtube.

Og mit spørgsmål er så:

Hvilke materialer skal jeg egentlig bruge? Rolleyes

Kan se man kan få nogle "kroppe" og coneheads, hvilket er meget brugt i de videoer jeg har set. Men er det nødvendigt med sådan en krop, eller kan jeg bare binde direkte på røret? Er det specielle cone-heads? Eller kan jeg bare bruge dem jeg har til alm kystfluer?

Håber i vil guide mig lidt, så jeg kan få bundet FLU'EN til en hyggelig weekend ved åen.

DBH

Christoffer

Nothing makes a fish bigger than almost being caught!
24-07-2012 21:19
Adversering
Daniel Heinrichsen
Offline
Indlæg: 1.294
Tilmeldt: Jun 2009
Besked: #2
RE: Rørflue hjælp
en af de mere simple og som altid virker (både efter Hø og laks):

http://www.justonemorecast.dk/index.php/...ray-shadow

ellers:

http://www.fiskevand.dk/forumdisplay.php?fid=39

Jeg er stor fan af Brandt flue, så her er en:

http://www.fiskevand.dk/showthread.php?tid=1812

Mvh
Daniel

edit: Sun ray'en er desuden yderst let bundet og fisker helt fantastisk Tongue
(Denne besked var sidst ændret: 24-07-2012 af 21:28 Daniel Heinrichsen.)
24-07-2012 21:24
WindfeldOdense
Offline
Indlæg: 45
Tilmeldt: Dec 2011
Besked: #3
RE: Rørflue hjælp
(24-07-2012 21:24)Daniel Heinrichsen Skrev:  en af de mere simple og som altid virker (både efter Hø og laks):

http://www.justonemorecast.dk/index.php/...ray-shadow

ellers:

http://www.fiskevand.dk/forumdisplay.php?fid=39

Jeg er stor fan af Brandt flue, så her er en:

http://www.fiskevand.dk/showthread.php?tid=1812

Mvh
Daniel

edit: Sun ray'en er desuden yderst let bundet og fisker helt fantastisk Tongue

Tak! Kigger lige lidt rundt :-)

Nothing makes a fish bigger than almost being caught!
24-07-2012 21:33
Stoltze
Offline
Indlæg: 119
Tilmeldt: Jul 2012
Besked: #4
RE: Rørflue hjælp
Hej Christoffer

Du spørger specifikt til de mange typer af belastning, der findes til rørfluer, og det er mange. Der er en meget, meget stor forskel på fiskeegenskaberne i en rørflue bundet på rent plastrør kontra en flue, der indeholder en form for bealstning, så det er klart noget du bør udforske.

Om belastes fremfor ubelastet så altid er en fordel, det kan selvfølgelig diskuteres... Jeg foretrækker at have begge typer i æsken.

De kan skelne mellem to overordnede typer af belastning: Indbygget i kroppen på fluen (enten dækket af kropsmaterialer eller fuldt synlige) henholdsvis monteret forrest på fluen. De to muligheder giver forskellig udbalancering af fluen. Rent æstetisk foretrækker jeg den første løsning, der giver mulighed for en elegant afslutning med et lille hoved af bindetråden. Men mange er glade for afslutningen med et stort conehead, der beskytter afslutningen på en måske lidt for klog flue (klog = har et stor hoved).

Typen til indbygning i kroppen spænder fra de efterhånden klassiske (dvs. i sammenhængen med mere end 5 år på bagen!) US-tubes, der er små metalrør i forskellige længder over cyclops (store kugler i ex messing) til deciderede tungsstenskroppe, der indbindes på undersiden af røret og hjælper på balancen (specifikt Futurely Tungsten Body) og altid dækkes med kropsmateriale. Pro TubeFly System har nogle rigtig fine produkter i DropWeights og BulletWeights.

Den anden type til montering forrest er lige så mangfoldig. Klassikeren(!) er ConeHeads, der jo er mere eller mindre projektilformet. Der er stor forskel i vægtene på de forskellige produkter, hvillket skyldes dels materialevalg (messing eller tungsten), dels hvor udhulede de er, dvs. hvor stort et indbindingspunkt de skal kunne sluge. Der er også de forskellige typer af kineserhatte, hvor originalen er Turbo fra Guideline/Mikael Frödin. Den giver knapt så meget belastning men ændrer fluens gang en del.

Generelt behøver du ikke at holde dig til et enkelt system af rørflueprodukter (FITS, Pro Tybefly, FutureFly, Eumer og hvad det ellers hedder) men specielt med de forskellige former for coneheads kan det godt blive lidt at en udfordring at få tingene til at passe sammen på tværs (læs: at diameter på hullet i conen passer til diameteren på røret). Et godt fif hvis det kører lidt stramt er at binde med tilpas meget rør i overskud, så det til sidst kan skæres meget skråt og stikkes en smule igennem conen, hvorefter røret kan holdes med en lille spidstang og conen som regel trækkes på plads.

Det blev en længere omgang, men jeg håber at du kan lure lidt om de forskellige typer af belastning. Mange mener at det er sjovere at binde rørfluer end almindelige krogfluer. Jeg kan ikke helt gennemskue hvorfor - jeg gør det muligvis forkert - men rørfluer er i hvert fald et område hvor der er mulighed for mange eksperimenter. Husk dog på, at krogfluer stadig en plads i flueæsken - også i Karup å!

Nå, tilbage til tapetet. Det falder desværre ikke ned af væggen af sig selv Angry

/Stoltze

Det bedste, vi nordjyder ved, er vin ad libitum og transferfrie spillere.
- Lynge Jakobsen
(Denne besked var sidst ændret: 25-07-2012 af 12:58 Stoltze.)
25-07-2012 12:54